21/09 - 19H - Ronde tafel: Indie Americans

In het kader van de tentoonstelling Indie Americans, verwelkomen wij Serge Ewenczyk en Max de Radiguès, uitgevers bij respectievelijk Çà et Là en L'employé du moi, zij wisselen hun ervaring uit als vertegenwoordigers van de vertaalde werken van de Noord-Amerikaanse auteurs. June Julien Misserey, van l'Association Chifoumi deelt ook mee in de vreugde.

22/09 - 13h - L'alternative à l'alternative

June Julien Misserey, (Association Chifoumi) presenteert zijn visie op de alternatieve comics uit de VS, waarbij DIY-publicaties en de evolutie naar een nieuwe manier van uitgeven centraal staan.  

22/09 - 15h - Ontmoeting met L.L. de Mars (auteur) en Alexandre Balcaen (uitgever)

In het Frans

Naar aanleiding van de tentoonstelling Hapax (L.L. de Mars, éd. The Hoochie Coochie, 2013) organiseren wij een ontmoetingmoment met de auteur.
Vertrekkend van Hapax, stellen we ons vragen bij de werkmethode van de auteur in dit en zijn andere publicaties, alsook zijn bedenkingen bij het uitgeven in het algemeen.

Vanwaar komt zijn motivatie, hoe interageert hij met het publiek, hoe gaat hij om met (on)toegankelijkheid ? Ook geschiedenis, esthetiek en techniek komen aan bod. Wat strip zo bijzonder maakt en de keuzes die men daarbij neemt staan centraal : taal en citaten, het tekenproces, de plaat en tenslotte het uitgegeven boek. 

 

 

 

 

 

22/09 - 20u - CONCERT: LES VAPORELLAS

Les Vaporellas maken Bubble Punk (zo noemen zij het althans het liefst): "Een mix tussen The Ramones en Lady Gaga" komt ook goed in de buurt. Ernstig maar vol humor, hun rock zit ergens tussen pop en waanzin, huppelend en vrij, maar scherp als een scheermes. De hitte van de Vaporellas brandt je in je dieptste vezels, ongebreideldheid geassureerd!

https://soundcloud.com/the-vaporellas

23/09 - 14u - Voorstelling ELI vzw, l'atelier du Toner en Crack ! festival

14u: Lezing: Atelier du TONER en VZW ELI - 30min
 
De wereld van de Brusselse self-publishing staat voor een nieuwe poort: de van het Atelier du TONER! Een coöperatieve werkruimte en een samenstelling van collectieven die samen een nieuwe ruimte hebben gecreerd waar ervaring en materiaal kunnen worden gedeeld met het publiek. Materiaal om boeken te ontwerpen en te drukken en inbinden, de productielijn wordt helemaal blootgelegd. Riso, laser, hoog-en diepdruk, nietjes of ronde rug, de diversiteit van de technieken staat ten dienste van iedereen, op een autonome en toegangkelijke manier.
 
Om deze opening te vieren, nodigen ze de collega's van Crack ! Fumetti festival uit, Valério en Bambi, zij zijn in residentie van 24 tot 29 september. Als uitgevers bij Forte Pressa, delen zij namelijk deze drang tot het verenigen van de krachten van de kleine festivals en collectieven, om een netwerk te maken van alle betrokkenen, waaronder ook TONER. Valério en Bambi praten over deze projecten en stellen ook hun catalogus voor.
 
L’Atelier du TONER bevindt zich in de Waversesteenweg 150 te Brussel, in de lokalen van ELI vzw, een werkruimte waar uitgevers hun passies kunnen delen, en waar je gelijkgezinden kan ontmoeten en editoriale projecten kan ontwikkelen.
 

14h30 : Lezing: Valério Bindi, oprichter van Crack! Festival "Aisthesis et auto-édition underground " 1u, in het Italiaans, vertaald naar het Engels.

 

De term Aisthesis heeft betrekking tot de gevoelige ervaring waarin kunstwerken worden geproduceerd. Het heeft niets te maken met vorm, met schoonheid, maar met materiële omstandigheden en

perceptie. Het is een regime waarin elke vorm kan worden opgenomen, zelfs diegenen die het verst van kunst en esthetica verwijderd zijn.

 De " Pop Underground " is ontstaan,

vanuit visueel oogpunt, vanuit de schilderijen op de freak caravans die

Amerika doorkruisten, de sideshows en hotrods, die auto's, vaak gestolen, aangepast werden om deel te nemen aan races. Het ondergrondse imaginaire ontwikkelt zich in

verbinding met deze twee elementen die het vanaf dan zullen karakteriseren: de freakshow, de menselijke eigenaardigheden, en de nomadische essentie. 

Dit onvermogen om een normaal leven te leiden, te werken en te produceren is nu de basis van honderden fanzines met verblindende kleuren en vervormde tekens die de undergound soms slechts tijdelijk bevolken. 

Een visie op het actieve en laterale heden dat in elke uithoek van de wereld de tendens toont grote projecten te verlaten om over te stromen in het autonome productieproces. 

Dit pad het proces van productie verlaat en streeft naar vrije Aisthesis, contemplatie, en kunst en politiek in zijn dimensies opvat.

 

23/09 - 19u - FILMVERTONING: OBOM

Diane Obomsawin, bekend als Obom, is sinds de jaren 1980 bezig met het ontwikkelen van een verfijnde tekenstijl, vermengd met een dromerige gevoeligheid die put uit poëzie. Maar laat je niet misleiden: haar werk gaat verder dan dat,  ze verdiept zich in haar relaties met anderen, in de mensheid zelf, zo geeft ze uiting aan een behoefte aan vrijheid en respect die ze met ons wil delen.
Diane, geboren in Montreal in 1959, begon in Frankrijk als grafisch ontwerper, maar haar terugkeer naar het moederland in 1983 leidde haar naar illustratie, strips dan animatie in 1992. Ze is vooral bekend om haar biografie van Kaspar Hauser en zijn prachtige "J'aime les filles" (L'Oie de Cravan - 2007 & 2014) zal het respectievelijk in 2012 en 2016 op het scherm verschijnen. We danken de National Film Board of Canada voor hun hulp met deze retrospectieve.

Zondag 23/09 om 19u